Resurse turistice antropice

Sinaia dispune de veritabile atracţii cultural-istorice care reprezintă elemente de marcă ale staţiunii. Dintre acestea se impun a fi menţionate:

 • ·Castelul Peleş
 • ·Castelul Pelişor a fost construit între anii 1899-1903 în acelaşi stil cu Peleşul. Scopul său a fost de a constitui reşedinţa principilor moştenitori, Ferdinand şi Maria soţia lui. Mobilierul şi decoraţiunile interioare indică un spaţiu rezidenţial tributar inovaţiilor mişcărilor artistice de pionierat de la începutul secolului al XX-lea cum ar fi Art Nouveau-ul.
 • ·Alte clădiri ale complexului Peleş – Economat, Foişor, Corpul de Gardă. Corpul de garda a fost construit în acelaşi timp cu castelul, dar a fost refăcut între anii 1908-1909 în stilul Renaşterii germane. Economat -ul a fost construit iniţial ca o casa modesta; a fost refăcut ulterior în stilul de Burg german; actualmente este hotel. Foişor - (casa de vânătoare) a fost construit o data cu castelul iar după un incendiu devastator în 1931, a fost refăcut la ordinul lui Carol al II-lea.
 • ·Mănăstirea Sinaia, veritabilă catedrală a Bucegilor, datează încă din 1695 şi constituie un adevărat muzeu de artă şi spiritualitate românească. Arhitectura de tip brâncovenesc şi pictura originală fac din acest monument ortodox un loc ideal pentru observarea vechii culturi româneşti. Este prima construcţie în spaţiul actualei staţiuni, fiind ctitorită de spătarul Mihail Cantacuzino din familia boierilor Cantacuzini din Ţara Românescă
 • ·Numeroase clădiri de epocă: hotelurile Caraiman (1881) şi Palace (1911); Cazinoul (1912); casele Stirbei şi Brezeanu sau cele care au fost locuite de Nicolae Iorga, Geroge Enescu, Anastasie Simu, realizate în stil neoclasic, la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea
 • ·Cazinoul situat în parcul “Dimitrie Ghica” a fost construit tot la iniţiativa lui Carol I în anii 1912 – 1913 şi l-a avut ca prim acţionar pe baronul de Marcay, actionar şi al cazinoului din Monte-Carlo. Astfel arhitectura cazinoului are ca model cazinoul din Monte-Carlo. Sălile interioare au o arhitectură în stil clasic, baroc si rococo şi dispun de ornamentaţii bogate ce le conferă identităţi aparte. Actualmente cazinoul este un centru pentru conferinţe şi simpozioane.
 • ·Casa memorială George Enescu este de fapt fosta „vila Luminiş” care a constituit atât un loc de inspiraţie pentru o parte semnificativă a creaţiei enesciene, cât şi un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, între 1926 şi 1946. Clădirea reuneşte în mod armonios şi original, elementele ornamentale şi de mobilier în stilurile româneşti şi orientale.
 • ·Gara Sinaia a fost construită în anul 1913 şi cuprinde o clădire separată (Gara Regală) ce era rezervată exclusiv familiei regale şi conducătorilor de stat care veneau în vizită. Gara regală este o clădire din piatră în stil românesc, şi avea o remiză în care încăpea tot trenul regal.
 • ·Mormântul lui Badea Cârţan se află în Cimitirul Sinaia. Badea Cârţan este considerat un promotor al culturii româneşti şi un patriot desăvârşit. Figura legendarului cioban născut la Cârţişoara Sibiului care transporta cărţi peste munţi primite de la instituţii şi oameni de cultură din Bucureşti pentru românii din Transilvania, este foarte cinstită la Sinaia. Acesta a fost surprins de o avalanşă de zăpadă şi s-a stins din viaţă în anul 1911. Pe piatra funerară este scris “Aici odihneşte Badea Cârţan, visând întregirea neamului său”.
 • ·Parcul Dimitrie Ghica datează încă din anul 1881, amenajarea acestuia făcându-se sub îndrumarea peisagistului elveţian Eder. Acesta adăposteşte mai mulţi arbori seculari, iar in interiorul său se desfăşoară, pe o scena amenajată, festivalurile din Sinaia.
 • ·Muzeul Rezervaţiei Bucegi ce cuprinde exemplare din flora şi fauna Bucegilor, specii rare şi ocrotite, specii pe cale de dispariţie şi chiar dispărute, precum şi specii specifice doar Bucegilor. La dispoziţia vizitatorilor mai stă şi o sală de expoziţii temporare, care a adăpostit zeci de expoziţii cum ar fi: de goblen, cochilii, reptile vii şi altele.
 • ·Crucea de pe Muntele Molomoţ situata în cartierul Furnica, într-o curte privată, reprezintă una din paginile trecutului istoric sinăian. În apropierea ei s-a aflat un schit anterior construcţiei mănăstirii Sinaia – se pare că a fost prima locuinţă din zonă.
Cheap web hosting service is not always a good solution. I highly recommend reading some hosting reviews such as hostmonster review or ipage hosting review.
Business Joomla Templates designed by Joomla Hosting