Casa Ivascu

casaivascuneamt

 Tot în centrul oraşului, nu departe de Ansamblul din epoca lui Ştefan cel Mare, pe strada Alexandru cel Bun, se păstrează, una dintre acele construcţii care cumula toate atributele specifice urbanisticii secolului trecut. Din păcate, în momentul de faţă stilul arhitectural al clădirii cu greu se mai poate recunoaşte. Dat fiind faptul că nu s-a reuşit demolarea ei (fiind monument), casa a fost refăcută în stil modern pentru a "integra" în peisaj, încât acum abia mai aduce cu construcţia care era odinioară şi pe care unii şi-o mai amintesc.

Casa de lemn Ivaşcu, fiindcă la ea ne referim, era făcută din bârne fasonate peste care s-au aplicat ulterior straturi succesive de tencuială. Temelia înaltă, din piatră de râu fixată cu mortar, era executată cu multă atenţie devenind astfel cel mai important element în estetica faţadei şi a clădirii în ansamblu. Corpul asimetric al construcţiei este fragmentat de un pridvor deschis, susţinut de 5 colonete de lemn şi cu acoperământ propriu. De altfel, acest pridvor, care constituie elementul caracteristic al construcţiilor de acest tip, apare ca o dezvoltare sudică a cerdacului cu arcaturi în acoladă, ce se întinde pe toată lungimea faţadei. Senzaţia de asimetrie a construcţiei este întreţinută şi de intrarea aflată pe segmentul din stânga al cerdacului şi al faţadei, cu toate că uşa principală are o poziţie centrală. În sfârşit, sub pridvor se deschide în arc intrarea supraînălţată a beciului, cu uşi ce evocă vechile porţi medievale şi asigură întregii clădiri o notă de un pitoresc deosebit.

Deşi acoperişul de draniţă a fost modificat iar excesul de tencuială estompează frumuseţea nudă a pereţilor de lemn, Casa Ivaşcu rămâne, măcar ca amintire, o adevărată insulă a trecutului în efluviul modernizării actuale a oraşului.


Cheap web hosting service is not always a good solution. I highly recommend reading some hosting reviews such as hostmonster review or ipage hosting review.
Business Joomla Templates designed by Joomla Hosting